Siera ražošana, eksports un patēriņš 2018. gadā

2019.gada 5.marts.

Par „dievu veltes” – siera pirmsākumiem grieķi stāsta leģendu: Aristajs, Apolona un Kirēnas dēls, no Olimpa esot nokāpis uz zemes gana izskatā, lai cilvēkiem iemācītu gatavot sieru. Tas viņam izdevās: pasaulē ir vismaz 3 tūkst. siera šķirņu, visbagātākā no valstīm ir Francija – vairāk nekā 700 siera šķirnes, Latvijā ražo apmēram 100 sieru šķirnes. Siers ir viens no tiem nedaudzajiem patēriņa produktiem, kas lielā mērā satur cilvēka organismam tik nepieciešamās vielas kā olbaltumvielas, piena taukus, minerālvielas, vitamīnus un mikroelementus. Ļoti svarīgi, ka siera olbaltumvielas un minerālvielas mūsu organisms viegli un ātri asimilē, bet minerālsāļu, jo īpaši kalcija daudzums sierā ir lielāks nekā jebkurā ikdienas patēriņa produktā.

Sieram gadu gaitā izveidojusies sava kulinārija, tā unikalitāte ir saderība ēdienos ar jebkuru citu produktu, kā arī ar sieru var sākt katru ēdienreizi. Sasummējot siera labās īpašības, cilvēki novērtējuši šo vissenāko produktu, to daudz patērē, līdz ar to pieaug siera ražošana.

Latvijā kārtējo reizi varam lepoties ar siera ražošanas, eksporta un patēriņa rādītājiem. Kāds bijis 2018. gads? Siera ražošanas apjoms pērn pieaudzis: 2017. gadā saražojām 47,2 tūkst. t, pērn – 48,3 tūkst. t. Eksports 2018. gadā, salīdzinājumā ar iepriekšējo, palielinājies par 12 procentiem. Latvijas sierdari kopā eksportējuši 25,6 tūkst. t (2017. gadā 22,8 tūkst t, bet, piemēram, 2013. g. – 15,9 tūkst. t.). 2018. gadā no visa saražotā siera daudzuma eksportēti 53% uz 73 pasaules valstīm (visvairāk uz Vāciju, Nīderlandi, Lietuvu, Igauniju, Poliju, Itāliju). Kopējais Latvijas piena produktu eksporta apjoms pret 2017. gadu samazinājies (ir 226 milj. EUR, bet 2017. gadā bija 243 milj. EUR). Toties siera eksporta ieņēmumi pret 2017. gadu ir palielinājušies par 4 milj. EUR (2018. gadā – 81 milj. EUR, 2017. gadā – 77 milj. EUR.). Latvijā importētā siera daudzums kopš 2013. gada svārstās vidēji 15 tūkst. t. gadā. 2018. gadā – ievestas 15,7 tonnas.

Turpina pieaugt siera patēriņš un 1 iedzīvotāju: 2018. gadā mēs katrs esam apēduši 20,2 kg (2017. gadā – 20,1 kg). Kopš 2002. gada siera patēriņš 1 iedz. ir gandrīz trīskāršojies.

Vērts uzzināt statistiku Eiropas valstīs, jo, piemēram, Dānija, Itālija, Francija slavējas kā valstis, kurās īpaši daudz patērē sieru. Tas ir pamatots fakts, ka šajās valstīs ir ļoti senas siera ražošanas un lietošanas tradīcijas. Ir pieejami tikai 2016. gada dati (Ihe International Dairy Federation). Lūk, Dānijā 1 iedz. patērējis 28,1 kg; Somijā 27,3 kg, Kiprā 26,7 kg; Francijā 27,2 kg; Vācijā 24,7 kg, Itālijā 21,5 kg. Latvijas 2016. gada patēriņš – 19,8 kg pārsniedz Eiropas Savienības valstu vidējo patēriņu, kas ir 18,6 kg uz 1 iedzīvotāju.

Latvijā no Baltijas valstīm no 2011. gada līdz 2016. gadam bijis visstraujākais siera patēriņš uz 1 iedz., tas bija 6,8 kg, Lietuvā – 5,1 kg, Igaunija – 2 kilogrami.

Kas sekmē un pārliecina mūsu cilvēkus ikdienas pārtikas grozā likt arvien vairāk sieru? Tas ir gan piena pārstrādes uzņēmumu piedalīšanās Starptautiskās izstādēs, gan biedrības „Siera kluba” nopelns. Biedrības vadītājas Vandas Davidanovas vērtējums:

„Strādājam, šī darbība nozīmē izdotas 7 grāmatas par siera nozīmi ar simtiem ēdienu recepšu, ir uzņemtas 2 dokumentālas filmas jauniešiem „Piena deja” un „Mūžīgais piens”, notikuši desmitiem semināru, ikgadējie Siera svētki, dažādi konkursi, bijušas neskaitāmas publikācijas presē un sociālajos tīklos, televīziju sižeti, - neba visu pārskaitīt, galvenais – rezultāts, un tas ir.”

Informāciju sagatavoja Vanda Davidanova biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja.

Papildu informācija:

Mob. +371 29487375

e-pasts sieraklubs@inbox

www.sieraklubs.lv